Vicepreședintele PDL Alin Tișe a acuzat Guvernul Ponta că pregătește intervenții în forță la protestele față de proiectul de la Roșia Montană, susținând că dacă Jandarmeria va interveni în forță, „Guvernul USL trebuie să își prezinte demisia”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Într-un comunicat transmis, luni, de senatorul Alin Tișe se arată că ministrul Afacerilor Intderne, Radu Stroe, vrea să monitorizeze toate mitingurile anti-Roșia Montană și traseele acestora, ordonând acest lucru la videoconferința cu prefecții și reprezentanții Jandarmeriei.
„Guvernul Ponta pregătește intervenții în forță împotriva mitingurilor din ultima perioadă, cele anti-Roșia Montană și cele față de explorarea gazelor de șist. Dacă Jandarmeria Română va interveni în forță, Guvernul USL trebuie să își prezinte demisia. Cert este faptul că Guvernul vrea să interzică adunările publice. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, după manifestațiile din ultima perioadă, că nu mai vrea mitinguri. El a adăugat că nu s-a aplicat legea până la capăt, protestele ilegale trebuie să înceteze, iar organizatorii trebuie să respecte legea, de voie sau de nevoie. Mai mult, ministrul vrea monitorizarea tututor mitingurilor și traseelor acestora, ordonând aceasta la videoconferința cu prefecții și reprezentanții Jandarmeriei”, se arată în documentul citat.
Senatorul democrat-liberal a subliniat că premierul Ponta a afirmat într-o emisiune televizată că la Pungești jandarmii au intervenit să apere o proprietate privată a Chevron și că au procedat corect.
„Ne întrebăm de ce Jandarmeria apără o proprietate privată și de ce nu apără toate proprietățile private din România? Dacă manifestanții din București sau cei de la Pungești au încălcat legea până acum, de ce jandarmii încalcă și ei legea? Reamintim în acest context că, începând cu luna septembrie, în Capitală dar și în mai multe orașe din țară și străinătate, au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană, dar și exploatării gazelor de șist”, a menționat Tișe în comunicat.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, în 21 octombrie, că trebuie diminuată imaginea negativă în legătură cu faptul că legea nu a fost „aplicată până la capăt” în cazul mintingurilor din ultima perioadă, precizând că se va încerca să nu se ajungă la conflicte.
Ministrul Radu Stroe le spunea prefecților și reprezentanților Jandarmieriei că vor trebui monitorizate aceste mitinguri și sublinia că și organizatorii mitingurilor ar trebui să respecte legea.
„Organizatorii mitingurilor vor trebui să înțeleagă faptul că trebuie să respecte legea. De voie și, dacă va fi cazul, de nevoie”, spunea Radu Stroe.
În 19 octombrie, premierul Victor Ponta declara că că nu are nimic împotriva protestelor cât timp acestea sunt pașnice, precizând că ceea ce nu va accepta este „momentul în care disputa ajunge la violență”.
Aceste declarații au fost făcute după ce, în 17 octombrie, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost agresat în Centrul Vechi al Capitalei, unde mai mulți protestatari față de proiectul minier de la Roșia Montană nu l-au lăsat să plece cu mașina în care se afla decât după intervenția forțelor de ordine, iar luneta mașinii sale a fost spartă.
Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului de la Roșia Montană.
Manifestanții cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activitățile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgență, acordul de mediu, Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO și demisia premierului Victor Ponta și a celor patru inițiatori ai proiectului de lege: miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.